Zaječar: Sledeći cilj je izgradnja Vizitorskog centra! FOTO


Letnja rezidencija cara Galerija sagrađena pre 17 vekova u punom sjaju, hramovi, kule, terme, žitnica…Kako je ovo impozantno zdanje nekada izgledalo posetioci Feliks Romulijane od sada mogu saznati vrlo lako zahvaljujući Hera projektu i Multimedijalnom centru otvorenom danas na ovom kasnoantičkom lokalitetu.

9

Svečanosti na Carskoj palati prisustvovali su Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji, Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner, predstavnici Ministarstva kulture, gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović sa saradnicima.

13

HERA projekat realizovan je u 8 zemalja Jadranskog basena uz podršku EU. Zahvaljujući sredstvima od blizu 600.000 evra, na Romulijani je interpretacija kulturnog nasleđa podignuta na najsavremeniji tehnološki nivo.

211

Gradonačelnik Zaječar Velimir Ognjenović kazao je da lokalna samouprava ulaže znatne napore na održavanju i promociji lokaliteta i zahvalio donatorima na pomoći. Ministru Ljajući i ambasadoru Devenportu darivao je u ime Grada Zaječara umetničke slike sa motivima Romulijane.

221

“Evropska unija pomaže razvoj Srbije u raznim aspektima, pa i u kulturi. Cilj nam je da ovo mesto učinimo prepoznatljivim i pomognemo u promociji, a ovo je najveći projekat koji ove godine realizujemo u Srbiji”, rekao je Devenport obraćajući se prisutnima.

4

Vlada Srbije je poslednjih godina u Feliks Romulijanu uložila oko 22 miliona dinara, naglasio je ministar Ljajić.

“Nadamo se da će multimedijalni centar doprineti boljoj turističkoj ponudi regiona. Namera nam je da za početak ovaj lokalitet godišnje poseti 4o hiljada turista”, kaže Ljajić.

“Tehnološki smo daleko odmakli, ali je sledeći, vrlo bitan korak Vizitorski centar. Projekat je urađen, pribavljena je građevinska dozvola, potreban je samo novac. Verujem da će nam naši prijatelji koji su danas sa nam pomoći da obezbedimo potrebna sredstva”, uveren je direktor Narodnog muzeja Bora Dimitrijević.

6

Zvanicama su predstavljeni i novi proizvodi sa brendom Romulijane – vina „carska tamnjanika“, pivo „cezarion“ i ukrasni predmeti grnčara Velje Đorđevića.

Događaj je upotpunjen etno-muzikološkim performansom u kome su nastupili Miloš Jakovljević i Stefan Radovanović na gajdama, fruli i duduku, uz etnološku priču dr Dejana Krstića.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *