Zaječar: Svečani ispraćaj budućih učenika i kadeta na školovanje u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju – FOTO


Himnom Srbije „Bože pravde“ danas je u Gradskoj upravi u Zaječaru počela svečanost povodom ispraćaja budućih učenika i kadeta na školovanje u Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju.

Svečanost je upriličena u organizaciji Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš i Centra Ministarstva odbrane Zaječar, a svečanosti je prisustvovao i pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Niš.

„Godinama unazad Centar Ministarstva odbrane Zaječar pruža izuzetno značajan doprinos prilikom selekcije i izbora kandidata. 2015. godine Zaječar je imao dva kandidata, 2016. godine, sedam, ove godine pet primljenih kandidata. Nadamo se da ćemo naredne godine na ovakvoj svečanosti ispratiti veći broj kandidata primeljenih u Vojne škole. Gledajući ove mlade ljude, siguran sam da za Srbiju ima nade. Mogu da napomenem da je Regionalni Centar Ministarstva odbrane Niš i ove godine uspešno realizovao konkusr za vojne škole. Podnošenjem zehteva u propisanom roku i na način propisan konkursom uspešno smo realizovali i okončali konkurs a zadovoljstvo mi je da istaknem da je nešto manje od trećine kandidata koji su konkurisali sa teritorije nadležnosti Regionalnog Centra Ministarstva odbrane Niš, tačnije prijavilo se 513 kandidata od 1733 koliko ih je podnelo zahetev iz cele Srbije. Za 50 mesta u srednjoj stručnoj Vojnoj školi prijavilo se 296 kandidata ili 6 kandidata za jedno mesto, za popunu 100 mesta u Vojnoj gimnaziji prijavilo se 865 kandidata ili 8,65 kandidata za jedno mesto, dok se za popunu 81 mesta na Vojnoj akademiji prijavilo 429 kandidata ili 5,3 kandidata.. Za popunu 20 mesta na Vojno medicinskoj akademiji, odnosno Medicinskom fakultetu prijavilo se 149 kandidata 7,45 kandidata. Sa zadovoljstvom ističem da je u odnosu na ukupan broj primljenih kandidata u Vojne škole, sa teritorije nadležnosti Regionalniog centra Ministarstva odbrane Niš njih 83, tačnije 23 kandidata je primljeno u srednju stručnu Vojnu školu, 27 u Vojnu gimnaziju, 25 u Vojnu akademiju i 8 na Medicinski fakultet Vojno medicinske akademije. Izbor i ovogodišnjih kandidata izvršen je po strogo definisanim kriterijumima i još jednom čestitam vama koji su izabrali vojni poziv kao buduće zanimnaje“ – rekao je pukovnik Nenad Marković, načelnik Regionalnog centra Niš.

Učenici i kadeti nakon završetka školovanja steći će diplomu Univerziteta odbrane i stupiće u profesionalnu vojnu službu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *