Zaječar: Tribina o aktivizmu i volonterizmu u Zaječaru


Timočki Omladinski Centar u saradnji sa Omladinom JAZAS-a iz Kragujevca, u susret Međunarodnom danu mladih, organizovao je okrugli sto o aktivizmu i volontarizmu mladih u Zaječaru i Srbiji.

Ova je samo jedna u nizu aktivnosti TOC-a u saradnji sa Omladinom Jazas-a iz Kragujevca i drugim partnerima. Prva seledeća koju će organizovati već krajem avgusta je obuka za vršnjačke edukatore uzrasta od 15 do 17 godina, a biće uključeni omladinci iz Požarevca, Novog Sada, Kragujevca i Zaječara.

„Kada završe obuku i budu edukovani kako da prenesu znanje svojim vršnjacima o prevenciji HIV-a i AIDS-a, oni će, takođe, biti edukovani kako da motivišu svoje vršnjake u lokalnoj zajednici u cilju pokretanja volonterizma i aktivizma. Nakon toga, u septembru, biće realizovana i obuka za volonterski menadžment namenjena omladinskim organizacijama koje postoje od tri do pet godina“, ističe Dunja Marušić iz Timočkog omladinskog centra.

Volonterizam je među mladima zastupljen, naročito od 2010. godine kada je finansijski pomognut od starne Ministarstva za omladinu i sport kroz program „Mladi su zakon“. Veliki broj projekata je realizovan u celoj Srbiji i svake godine se neki novi mladi ljudi uključe u volonterske odrede.

„Oni su kroz ovaj program sprovodili najraznovrsnije aktivnosti bilo da su mini festivali, sređivanje školskih dvorišta i gradskih parkova, ili međugeneracijska saradnja gde mladi uče stare novim tehnologijama, a stariji sugrađani im prenose znanja vezana za tradicionalna zanatstva“, podseća Dunja.

„Volonteri pomeraju granice“ je naziv projekta koji trenutno sprovodi TOC u sradanji sa Bugarskom i u okviru koga će, do kraja septembra, biti otvoreno pet volonterskih centara u Knjaževcu, Donjem Milanovcu, Leskovcu, Pirotu i Nišu, kao i pet u Bugarskoj.

Volonterski centri će imati zadatak da motivišu mlade volontere, ali i da pomognu institucijama kojima su potrebni volonteri, a nisu znali kako da ih angažuju. Ovi centri biće zaduženi za ceo okrug, ne samo za ovaj grad.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *