Zaječar: U Zaječaru počeo inkluzivni festival „ART ZONA ZA SVE“ – FOTO


Drugi međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva “ART ZONA ZA SVE’’ počeo je juče u Zaječaru defileom sa Trga oslobođenja.

Foto: radiomagnum

Posetioci festivala imali su priliku da uživaju i u nastupima mladih bubnjara Dečijeg centra, kao i Milice Đokić i Nenada Mahmutovića, pobednike takmičenja „Ja imam talenat“. Tokom prvog dana festivala nastupila su i deca iz Ustanove socijalne zaštite „Centar Mara“ iz Niša a poseban utisak na posetioce ostavila je predstava Zavoda „Banjsko“ iz Strumice “Da ja pronađem čovečnost“.

Foto: radiomagnum

Dečiji centar ovim festivalom pre svega želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u stvaranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice. Prema rečima Selene Ristić Vitomirović, organizatora festivala „Art zona za sve“ i direktorke Dečijeg centra u Zaječaru, nije bilo lako organizovati ovakav festival.

Foto: radiomagnum

„Koliko god sve ovo bilo teško da se organizuje ja znam da ima smisla jer ima onih ljudi koji se bore za istu stvar a to je kvalitetan život naše dece, sve dece podjednako. Svako dete ima pravo i na obrazovanje, i na kulturu, sport, na slobodno vreme da ga provede bas onako kako on želi ali kvalitetno. Iz tog razloga je ovaj festival i napravljen. Festival „Art zona za sve“ bukvalno znači to. Ovde su deca sa smetnjama u razvoju, sa invaliditetom, deca i mladi iz opšte populacije. I ovih dana će festival biti veoma posećen. Imamo deset predstava, film, koncerte…Ne dolaze nam gosti samo iz Srbije, već iz Bosne, Makedonije, Bugarske i sa Kosova, ovog puta ne samo iz Gračanice, već i iz Lipljana. Bugari će nam biti svakog dana gosti i jako mi je drago zbog toga jer im se festival veoma dopao i pozvali su me da tako nešto uradim i u Bugarskoj. Drago mi je što se sve ovo što zaječarski Dečiji centar radi prepoznaje i u mnogim drugim gradovima van naše zemlje“, istakla je Selena Ristić Vitomirović.

Drugi dan festivala nastavljen je tribinom na temu „Inkluzija nema alternativu“, na kojoj je govorila Milena Jerotijević, ekspertkinja za inkluzivno obrazovanje. Već danas, u 16 sati, biće organizovana umetnička radionica, dok će u 17 sati početi program u Dečijem centru u okviru koga će nastupiti: MNRO centar „Mozaik“ iz Bora, učenici osnovnih škola „Đura Jakšić“ i „Ljuba Nešić“ iz Zaječara, mališani „Dečijeg centra“ iz Zaječara, Inkluzivni balet – Krcko Oraščić i Labudovo jezero i mališani Monserati radionice . Učenici OŠ „Donja Gušterica“ Lipljan sa Kosova će drugog dana festivala odigrati predstavu „Lepotica i zver“ dok će mališani „Dečijeg centra“ izvesti Pepeljugu.

Festival će trajati do 15. septembra.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *