Zaječarski planinari na Botevu, najvišem vrhu Stare planine


Proteklog vikenda planinari iz Zajecarskog planinarskog drustva “Ljuba Nesic” izvršili su uspešan uspon na najviši vrh Stare planine(Balkan) Botev 2376 metara nadmorske visine koji se nalazi u centralnoj Bugarskoj.

Stara planina se prostire kroz Srbiju i Bugarsku u duzini od 600 kilometara, počinje sa Vrškom čukom koji je njen najzapadniji deo a završava se najistočnijim obroncima kod obala Crnom moru,a njen najviši vrh u Srbiji je Midžor 2169 metara nadmorske visine.

Uspon je započeo u blizini grada Kalofer a završen je u mestu Aprilci koje se nalazi sa druge strane ove zanimljive planine, što je i svojevrstan podvig obzirom da je pređeno više od 22km i preko 1800 metara visinske razlike sa teškim rancima spakovanim za višednevno planinarenje. Iako zahtevna ova staza  ostaće planinaraima u sećanju ne po naporu već po lepoti predela vodopadima visokim preko 100 metara i nesvakidašnjim čarobnim prizorima  kojima ih je “počastila” ova planinska lepotica inače i nacionalni park Bugarske. Osim lepote planinare je pratilo i lepo vreme uprkos prognozi koja je najavljivala kišu i grmljavinu sve vreme boravka na planini, tako da su svi učesnici ove akcije osim opravdanog umora kući poneli i prelepe utiske i zelju da se opet vrate ovoj prelepoj planini.

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *