Zajedničko rešenje za budućnost HE „Đerdap“


Dogovorom sa rumunskom „Hidroelektrikom“ pronađena su rešenja za višegodišnje izazove i stvoreni uslovi za bolje zajedničko korišćenje sistema đerdapskih hidroelektrana. 

EPS i rumunska „Hidroelektrika“ u po dve istovetne hidroelektrane na Dunavu dele potencijal reke za proizvodnju električne energije.

 Napravili smo značajne pomake u rešavanju dosadašnjih problema i trasiranju budućnosti HE „Đerdap 1“ i „Đerdap 2“. Ovo je posebno važan i veliki dan, pošto smo konačno krunisali rešenje problema oko kojih razgovaramo već duže vreme.- Uspeli smo da unapredimo saradnju i na nivou dispečera i pripreme za obnovu od leda i pripreme prevodnica. Taj deo problema više ne postojirekao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“

Usaglašena su pitanja osnovne saradnje oko podjednakog korišćenja kapaciteta Dunava za proizvodnju električne energije, dogovorena sanacija slapišta prelivne brane na HE „Đerdap 1“ i rešena su pitanja održavanja priobalja.

 Na prethodnim sastancima utvrdili smo mere da bi rešili probleme iz prošlosti i šta treba da uradimo u budućnosti da bi poboljšali eksploataciju. Ponovo smo danas izvršili procenu stanja i dinamiku radova i jako mi je drago da konstatujem da su obe strane na dobrom putu i da su načinile značajne korake – rekao je Bogdan Nikolaj Badea, predsednik borda direktora rumunske kompanije.

U HE „Đerdap 1“, Grčić i Badea su obišli radove na petoj fazi revitalizacije agregata koja je počela u septembru.

Četiri agregata su potpuno revitalizovana i snaga im je povećana za ukupno oko 60 megavata, peti je sada na početku revitalizacije, a nakon završetka tog posla uslediće radovi i na poslednjem, šestom agregatu. Posle HE „Đerdap 1“ radiće se i na revitalizaciju 10 agregata u HE „Đerdap 2“

Preuzeto: eps.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *