Zapošljavanje Roma, bolja integracija i obrazovanje (VIDEO)


Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma sprovodi projekat pod nazivom “Unapređenje mogućnosti za integraciju i obrazovanje Roma u Srbiji, pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i reintegraciju povratnika”.

Uz podršku programa Nemačke razvojne saradnje, koji implementira Nemačka razvojna banka u ime Vlade Republike Nemačke-ministarstva za ekonomiju saradnju i razvoj.

Projekat obuhvata praktičnu pomoć, efektivne, i efikasne mehanizme neophodne za borbu protiv diskriminacije i stvaranje uslova u kojima Romi mogu da ostvaruju sva prava sa fokusom na pristup obrazovnom sistemu i zapošljavanju.

U okviru ovog projekta mi imamo tri komponente. Prva komponenta se bavi obrazovanjem, druga zapošljavanjem i treća reintegracija povratnika. pripadnici Romske nacionalne manjine uz pomoć projekta mogu pohađati razne stručne obuke upisati dokvalifikaciju i prekvalifikaciju,  i mogu stažirati kod poslodavaca iz javnog ili privatnog sektora. Stađžiranje traje 6 meseci i cilj je jačanje pozicije pripadnika romske nacionalne manjine na tržištu rada rekla je Fatima Kamberović.

Ovo je prilika da  počnemo nešto novo, nešto što se nije dešavalo u našoj zajednici i otvara nova poglavlja što se tiče zapošljavanja i daje nadu mladima. Svi znamo da je ozbiljna rak rana u romskoj zajednici zapošljavanje. Ovim programom se to menja zato što je ovo jedan potpuno novi pristup” rekao je Miljan Rašič predsednik Društva Roma Zaječar.

* Ovaj vest je sufinansirana sredstvima Grada Zaječara u okviru projekta “Romi su deo nas”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *