ZAPREPLETUM RASPLEPETUM


Na koncertu posvećenom desetogodišnjici smrti Konstantina Babića (1927-2009) jednog od najvećih srpskih kompozitora druge polovine 20. veka, čije su kompozicije bile inspirisane nacionalnim folklorom, duhom i šalom, u toploj atmosferi pred festivalskom publikom, nastupili su mecosopran Dragana Popović i tenor Ljubomir Popović u pratnji pijaniste Milana Šumenkovića.

foto domkulture-negotin.rs

Ljubomira Popovića smo na otvaranju ovogodišnjih „Mokranjčevih dana“ već slušali kao solistu u Šestoj rukoveti Stevana Mokranjca, čiji je Konstantin Babić bio veliki poštovalac . Podsetimo, Babić je bio jedan od osnivača i organizatora „Mokranjčevih dana“ u Negotinu, koje je do svoje smrti pomagao i podržavao. Bio je profesor teorije muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i autor oko 100 solističkih, kamernih, vokalno-instrumentalnih i simfonijskih dela i velikog broja muzičkih kritika.
Beskrajno drag, širio je optimizam gde god bi se pojavio. Kosta – dobri duh „Mokranjčevih dana“ bio je i omiljeni kompozitor negotinskih horova, za koje je i namenski pisao. Zato se prirodno i očekivalo da će njegova vrcava i zarazna energija biti prisutna na ovom koncertu sećanja i kod publike i kod izvođača koji su sjajnim nastupom mamili aplauze. Aplauz i za koncert koji sasvim sigurno nije bio „na marginama Mokranjčevih dana“ , čime smo se ove večeri prisetili i Babićeve knjige koja je svojevremeno pisana o Festivalu, na kojem je i bila promovisana.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *