Završen 33. Festival mladih pesnika „Dani poezije 2018“


U konkurenciji sedmoro finalista iz Srbije i Crne Gore, laureat 33. Festivala mladih pesnika „Dani poezije 2018“ je Anastasia Stoiljković.

U obrazloženju žirija pore ostalog stoji: „Poetička polazišta Anastasie Stoiljković počivaju na potrebi za stalnim rekontekstualizovanjem motiva klasične kulture.“

“Ovome u prilog idu i formalna rešenja pesama, teže ka standardnim pesničkim oblicima, ali se forma svesno ne izvodi do kraja, biva ostavljena samo u nagoveštaju, što pesmu oprema posebnom sugestivnošću, a istovremeno govori o stvaralačkoj zrelosti mlade autorke.“

Laureat 33. Festivala , prema uslovima konkursa, stekla je pravo na štampanje knjige pesama.

Pohvaljeni su i ostali finalisti festivala:Radovan Sinđelić iz Šapca, Nataša Gudelj i Jana Radičević iz Podgorice, Milica Mitić Vučković iz Zaječara, Aleksandra Batinić iz Smederevske palanke i Sanjin Gičević iz Sjenice, koji su pre proglašenja pobednika čitali svoje pesme.

Nagrada „Sergije Lajković“ za poseban doprinos i afirmaciju književnog stvralaštva mladih dodeljena je časopisu „Međaj“ iz Užica.Kako je istaknuto u obrazloženju žirija, „Međaj“ je , sa glavnim urednikom Zoranom Jeremićem na čelu ,otvorio novi prostor za nesvakidašnju promociju i za drugačiju percepciju poezije.

Predstavljanju poezije ovogodišnjih finalista predhodila je promocija knjige „Tomorronjland“ prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika, Barbare Delać, u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine –Centra za kulturu „Zoran Radmilović“. Knjiga je štampana zahvaljujući podršci Gradske uprave Zaječara i Ministarstva za kulturu i informisanje.

Kako je istakao pesnik i član žirija Dejan Aleksić u razgovoru sa prošlogodišnjom pobednicom festivala, Barbara Delać je pesnikinja koja svojom prvom knjigom uspeva da ukaže na potrebu za stvaralačkom autentičnošću ali i da dokaže visoku svest o kulturi pesničkog govora.

Barbara je svojim nastupom i zrelošću svojih stavova, najavila da izrasta u veliku pesnikinju, modernog izraza.

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *