Završeni 53.“ Mokranjčevi dani“


Koncertom Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a, zajedno sa negotinskim dečijim horovima i dodelom festivalskih plaketa, završeni su 53. „Mokranjčevi dani“. Festival zvanično zatvorio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Foto: negotin.rs

Poseban doživljaj za festivalsku publiku 53. „Mokranjčevih dana“ bio je koncert Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a zajedno sa dečijim horovima iz Negotina, pod rukovodstvom Bojana Suđića sa svojim inovativnim, vrlo originalnim i znalačkim tumačenjem popularne Orfove kompozicije “Carmina burana”.

Hor Radio-televizije Srbije, koji već nekoliko godina unazad svojim velelepnim koncertima spušta zavesu na Festival posvećen najvećem srpskom kompozitoru i ove godine je oduševio negotinsku publiku, koja je gotovo do poslednjeg mesta ispunila salu Doma kulture, a izvođače i proslavljenog dirigenta ispratila gromoglasnim višeminutnim aplauzom na kraju koncerta.

Solisti na večerašnjem koncertu bili su Aleksandra Jovanović, sopran, Dragutin Matić, bariton i Aleksandar Tolimir, tenor.

Posebno zanimljiv bio je i nastup negotinskih dečijih horova “Vivak” pod upravom Dragane Marinović – Simonović, hor OMŠ pri Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” pod upravom Aleksandre Đukić i hor OŠ “Vuk Karadžić, kojim je dirigovala Tatjana Milosavljević.

Po završetku koncerta, usledila je završna reč selektora prof. dr Sonje Marinković.

Foto: negotin.rs

“Umetnici koji su za vas ovih 7 dana pokazali šta znaju i mogu , koliko talenta imaju, koliko ljubavi, za ono što rade, učinili su da zaista živimo sedam festivalskih praznika. Mislim da smo se nahranili za godinu koja dolazi, da imamo jednu novu snagu, jednu novu veru, i u sopstvene mogućnosti, i verujem da ćemo svi moći da nađemo nadahnuće za nova traganaja za lepotom, za smislom, za onim što nam je u nasleđe ostavio Stevan Mokranjac, da to dobro, plodno seme razvijamo, nosimo, širimo svetom u slavu njegove večnosti! Hvala vam.”

53. festival „Mokranjčevi dani“ zatvorio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, koji je naglasio da je Mokranjac, svojim rođenjem i delom, Negotin proglasio stecištem kulture, izuzetnih muzičkih događaja, mestom – legatom za sva vremena, koje umetnike na sebi svojstven način, prigrli i obaveže da nas posete ponovo.

Foto: negotin.rs

„Festival, u slavu muzike i vanvremenskog srpskog kulturnog blaga, privukao je ove godine preko 1000 učesnika iz Srbije, Bugarske, Slovenije, Rumunije, Albanije. Posebno nam je drago što su i ove godine učestvovali i Mokranjčevi sledbenici iz našeg grada jer negovanje horskog pevanja, čiji je rodonačelnik bio Mokranjac, deo je naše misije. Misije koju su podržali pored Opštine Negotin, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, brojni pokrovitelji, prijatelji, mediji, sponzori. Upućujem im veliku zahvalnost. Zahvaljujem i ove godine na nastupima svim učesnicima, maestru Bojanu Suđiću, čiji koncerti daju posebnu umetničku notu festivalu, selektoru 53—ćih Mokranjčevih dana, prof. dr Sonji Marinković, Programskoj komisiji, organizatoru svečanosti Domu kulture i svim negotinskim institucijama i pojedincima koji su dali svoj doprinos. Veliku zahvalnost dugujem vama, dragoj publici, koja je i ove godine pratila sve što se dešavalo. Počev od muzičke izložbe na otvorenom u centru, do najznačajnijih koncerata. I na kraju posebno hvala upućujem negotinskoj publici koja je posećivala divne koncerte na otvorenom u 11 a koju su činila mahom deca, stasavajući na taj način u neke nove Mokranjčeve sledbenike. Oni su naša nada i budućnost. Kao što je na primer i Andrija Milošević, mladi Negotinac, autor ovogodišnjeg likovnog rešenja vizuelnog identiteta festivala koji je njegov diplomski rad, što više nego ohrabruje i govori da stasavaju generacije koje vole festival i shvataju značaj stvaralaštva Stevana Stojanovića Mokranjca za Negotin, Srbiju, svet. Kao Mokranjčevi sugrađani, sledbenici, poštovaoci, možemo reći da smo se ovogodišnjim svečanostima, dostojno zahvalili našem Stevanu Stojanoviću Mokranjcu. Trudili smo se da budemo dobri domaćini i nadam se da će nas po tome i upamtiti svi posetioci a posebno gosti koji su prvi put bili u Negotinu. Sebi postavljamo za cilj da 54- ti Mokranjčevi dani budu bar za nijansu kvalitetniji, posećeniji i afirmisaniji. U ime Opštine Negotin, poštovaoca Mokranjčevog dela, Mokranjčevih sledbenika, i mojih dragih sugrađana proglašavam 53- te „Mokranjčeve dane“ zatvorenim.“

I ove godine uručena su festivalska priznanja i zahvalnice pokroviteljima negotinskih muzičkih svečanosti.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *