ZAVRŠENO 48. „CRNOREČJE U PESMI I IGRI“


Festival narodnog stvaralaštva „Crnorečje u pesmi i igri“ održan je od 7. do 10. juna, a tokom četvorodnevnog trajanja u različitim programima je učestvovalo oko hiljadu izvođača.

Foto: boljevac.org.rs

Otvorili su ga predškolci velikim maskembalom, a drugod dana su se na sajmu turizma predstavile turističke organizacije iz više gradova Srbije. Održano je i kvalifikaciono takmičenje trubačkih orkestara za plasma na Dragačevski sabor u Guči, a pobednici su orkestar Saše Pavlovića iz Pirota, po oceni Žirija i orkestar Božidara Mladenovića iz Svilajnca po mišljenju publike. Titula „prva truba“ pripala je Predragu Đorđeviću iz knjaževačkog orkestra „Timočki veseljaci“

Saborni dan „Crnorečja okupio je jedanaest ansambala koji neguju autentično muzičko nasleđe, a u revijalnom delu programa publici su se predstavili i gosti iz rumunskog grada Mioveni, pevačka etno grupa Svetlane Spajić i KUD „Stanko Paunović“ iz Pančeva, celovečernjim koncertom. Deo programa bio je posvećen takmičenju frulaša za plasman na Sabor „Oj, Moravo“ u Prislonici. Pobednik u najmlađem uzrastu je Jovan Milivojević iz Boljevca, u srednjem, Miloš Jonović, takođe iz Boljevca, a u seniorskoj kategoriji, najbolji frulaš 48. „Crnorečja“ je Stefan Radovanović iz Metovnice. Kulturno-obrazovni centar, kao organizator takmičenja, ove godine je ustanovio i nagradu koja nosi ime Živojina Žike Stanića, profesora violine iz Bora, koji je na festivalu bio prisutan od njegovog početka i zabeležio najvrednije instrumentalno i muzičko nasleđe. Prvi dobitnik ovog priznanja, za očuvanje instrumentalne tradicije je frulaš Petar Čulinović iz Zlota.

Preuzeto: boljevac.org.rs

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *