Zimska škola za poljoprivrednike – Stanković: Naši poljoprivrednici moraju da znaju koliko je znanje važno ali i njegova primena u poljoprivrednoj praksi!


Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Agroznanje Zaječar organizuje zimsku školu – seminar za poljoprivredne proizvođače.

Deseta po redu zimska škola za poljoprivrednike otvorena je juče u Zaječaru i trajaće do petka, 7. decembra.

Prisutnima se pored domaćina u ime grada obratila Vesna Stanković gradski većnik za poljoprivredu kada je naglasila da su naši poljoprivrednici shvatili koliko je znanje važno i koliko je bitna primena tih novih saznanja u poljoprivrednoj praksi.

-Ova škola je odlična prilika da sumiramo rezultate iz ove godine i kažemo nešto o merama podrške ruralnom razvoju koje grad planira u narednom periodu. Ukupna realizacija budžeta za poljoprivredu kada završimo sa svim konkursima trebala bi da bude oko 10 miliona dinara-što je za 30% više od utrošenih sredstava za 2017 god. Za narednu godinu u planu su još veća ulaganja u poljoprivredu, rekla je Stanković i dodala:

-Grad je dao podršku i projektu kompanije Delta – „Naše selo“ koji oni sprovode u dva sela iz naše opštine. U planu je da se ta sela podignu na nivo evropskog sela kroz pre svega implementaciju znanja i iskustva kao i uz finasijsku pomoć. Grad će se takođe uključiti kroz infrastrukturne radove, sanaciju puta.

Stanković je istakla da je sa Ministarstvom poljoprivrede dogovoreno da programi podrške moraju biti usaglašeni sa republičkim što znači da neće biti preklapanja mera. Grad će subvencionisati ono što nije obuhvaćeno nacionalnim merama.

-Naš cilj je da pomognemo male proizvođače kojima je to jedini izvor egzistencije i celokupna naša strategija biće usmerena u tom pravcu, zaključila je Vesna Stanković.

Pored predavača iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Zaječaru poljoprivrednici su imali priliku da čuju i druge stručnjake iz oblasti poljoprivrede a predstavljene su im i nove usluge Regionalne privredne komore u Zaječaru iz ove oblasti.

jeftine avio karte


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *