“Zlatna bućka Đerdapa” u Tekiji (VIDEO)


Jedan od najzanimljivijih načina ribolova, lov na somove bućkom, i ove godine, 35. put zaredom u Tekiji okupilo je iskusne alase, prave majstore svog zanata i vrsne poznavaoce Dunava.

Nadaleko čuvena “Zlatna bućka Đerdapa” u Tekiji, jubilarna 35. po redu, okupila je 27 parova iz Srbije i Bugarske, koji su se pokazali i više nego spretni za lov na čuvene dunavske gospodare dubina.

Opština Kladovo je prepoznala ovu manifestaciju, kao bitnu za razvoj turizma u našoj opštini i u velikoj meri je podržala njenu organizaciju.Naišli smo i na razumevanje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje je finansijskim sredstvima, takođe, pomoglo organizaciju ove manifestacije”, ističe David Đurđević, direktor Turističke organizacije opštine Kladovo.

Čak 27 posada otisnulo se na potes od Trajanove table, kod potopljenog ostrva Ada Kale do Hajdučke vodenice, gde “rade” somovi. Ove godine ih je za razliku od prošle bilo, mada znatno manje nego zlatnih osamdesetih. Za dva dana, koliko “Zlatna bućka Đerdapa” traje, alasi su ulovili 44 soma, ukupne težine od 155 kilograma i 800 grama. Pojedinačno, najviše su ulovili Branislav Stanković iz Šapca i Petar Peca Jonović iz Tekije, osam somova teških ukupno 39, 7 kilograma. Drugoplasirani je par Ištvan Bata iz Martonoša i Žarko Čekerdžin iz Pala sa ulovom od 17, 7 kilograma, dok su treće mesto osvojili Kladovljani Gortan i Zoran Milivojević sa 14, 8 kilograma ulovljene ribe.

Meni ova 35. nije jubilarna, nego 16. Toliko godina zaredom ja dolazim ovde. Organizacija je nekad lošija, nekad bolja, mislim da je sada sasvim pristojna, 28 čamaca je bilo, konkurencija je velika. “Đerdapsku bućku” izdvaja ova lepota ovde, Dunav kao more, divni ljudi. Ja uvek dođem pet, šest dana ranije i družim se i uživam”, ističe Branislav Stanković iz Šapca, inače trostruki prvak države.

Soma kapitalca dugačkog 111 santimetara i teškog 13, 5 kilograma ulovio je Dejan Jonović iz Tekije, koji živi u Beogradu i njegov kolega Branislav Petrović iz Velike Vrbice. Tekijanac Peca Jonović, uz pomoć Branislava Stankovića uspeo je da nadmudri soma teškog 12 kilograma.

Sećam se, 1989. godine uhvatili smo 1.360 kilograma ribe za dva dana. Tekijanac Nikola Milivojević je sam uhvatio tada 182 kilograma za dva dana, sad svi ne uhvatimo toliko. Opao je riblji fond. Mi, inače, imamo u Srbiji 11 bućki. Prošle godine sam bio na devet, sada ću na svih 11, a ova “Đerdapska” je najveća od svih bućki”, kaže Novica Despotović, koji već 30 godina dolazi na “Zlatnu bućku”.

Zanimljiv je i način bodovanja ulova na manifestaciji “Zlatna bućka Đerdapa”. Sudije budno paze da sve to dobro izmere i izvagaju, a ribari, fer-plej igrači već znaju da svaku ribu manju od 60 santimetara vrate u vodu, gde joj je i mesto. Alasi u startu imaju po 500 bodova, samo za učešće, a skor im raste sa svakim somom koga ulove. Za svaku ulovljenu ribu sleduje im po 1.000 poena, svaki gram ribe boduje se sa po jednim poenom, a svaki centimetar sa po 10 bodova. To se sve sabira u poenima i zbraja tokom dva dana lova na soma.

Ranijih godina je svaki čamac donosio po 50 – 60 kilograma, preko 1.000 kilograma za takmičenje, a sada čak deset puta manje nego nekad. Interesovanja za ovu smotru i dalje ima jer je Tekija ranije bila poznata po lovu kečige, a sada po lovu soma”, kaže Zoran Dinulović, desetostruki prvak “Zlatne bućke” i član žirija, inače Tekijanac koji živi u Pančevu.

Ovogodišnju manifestaciju uveličao je i “Tekijanka kup”, takmičenje za decu u pecanju ribe udicom na plovak, Kočin turnir u malom fudbalu, tradicionalno takmičenje u kuvanju najukusnije riblje čorbe, ali i izbor najlepše okućnice, dečji karneval.

S.M.J.


TAG


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *