„Znanje je važno, ali je najvažnije znanje o zavičaju“


U Narodnoj biblioteci „Njegoš“ tokom novembra okupili su se učenici šestog razreda tri knjaževačke osnovne škole, đaci koji su već na prvom susretu sa bibliotekarima pokazali da ponešto znaju o geografiji, istoriji, kulturi, školstvu, zdravstvu, putevima i prugama, privredi knjaževačke opštine.

Foto: Narodna biblioteka “Njegoš”

Naučili su i mnoštvo zanimljivosti o kulturnim i prirodnim dobrima kraja u kojem žive, svakodnevnom životu u prošlosti i sadašnjosti, o značajnim ljudima iz sveta umetnosti i nauke koji su se rodili, živeli ili boravili na knjaževačkom prostoru i za budućnost ostavili neki važan trag o njemu. U zajedničkoj subotnjoj šetnji, „zavičajci“ su saznali o čemu svedoči natpis nad glavnim portalom knjaževačke crkve, koji su istorijski podaci ispisani u lapidarijumu Spomen-parka, ko je autor skulpture najlepše gradske fontane, a ko graditelj najstarijeg knjaževačkog mosta…

U nastavku programa, u januaru 2018, „zavičajci“ desete generacije predstaviće se svojim vršnjacima prezentacijom o znamenitostima Knjaževca.

Uz moto „Znanje je važno, ali je najvažnije znanje o zavičaju“, Narodna biblioteka „Njegoš“ i Zavičajni muzej Knjaževac već čitavu deceniju realizuju edukativni program „Zavičajni pojmovnik“. Ovaj „kurs o zavičaju“ od A do Š, čiji je glavni cilj da osnovce nauči važnosti očuvanja zavičajne kulturne baštine, od 2008. sa uspehom je završilo 158 „zavičajaca“.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *