Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo: Microbit setovi za početni nivo kompjuterskog programiranja

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo omogućava svojim revnosnim najmlađim korisnicima iznajmljivanja 20 microbitova i 5 kompleta BOSON setova sa kojim uz zabavu i učenje mogu primeniti tehnološko dizajniranje i programiranje.

Kompjutersko programiranje se uči na posebno osmišljenim platformama koje imaju detektore za pokret, pad, nagib i vibracije, mere temperaturu i jačinu svetlosti, u sebi imaju ugrađen kompas i detektor metala. Sve navedene karakteristike ovog mikrobit sistema, mogu da se primene u programiranju.

Micro:bit setovi se izdaju na korišćenja na 10 dana.

Podsećamo, Regionalni projekat Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Hrvatske, uz lokalno partnerstvo Fonda B92 i njegovog programa Bitka za znanje, u okviru projekta „Digitalni građanin“ opremila je Biblioteku “Centar za kulturu” sa 20 microbitova i 5 kompleta BOSON setova.

Cilj ovog projekta je da se koriste nove tehnologije i da se podstaknu nove generacije da ih koriste na zabavan način koji doprinosi bolje pamćenje, veštine rešavanja problema, razvijanje digitalnih veština kao i kritičko razmišljanje.

Čak 65 odsto od ukupnog broja današnjih đaka u budućnosti radiće poslove koji još ne postoje. Pripremanje mladih ljudi za svet sutrašnjice nikada nije bilo izazovnije. Istraživanja pokazuju da će digitalne veštine biti potrebne za 90 odsto svih poslova u budućnosti.

Mikrobit ima čipove, monitor, senzore. Može da prepozna pokret, trajan je, neće se razbiti, možete ga koristiti na najrazličitijim predmetima – proverava temperaturu, meri jačinu svetlosti, broji korake…

Korišćenjem mikrobita poboljšaće se kvalitet digitalne pismenosti učenika pri izlasku iz osnovne škole, koja je, već naslućujemo, neophodna, pored čitalačke i matematičke pismenosti.

Osnovna ideja je da se uključi veliki broj dece i da im se pokaže da programiranje zabavno zanimanje.

Radionice po vom principu, Biblioteka je organizovala tokom 2019. godine u saradnji sa svim osnovnim školama na području opštine Kladovo, gde je uočeno veliko interesovanje ali I znanje dece.

Total
3
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prethodna vest

Dnevni horoskop za ponedeljak 3. avgust

Sledeća vest

Korona virus: U Srbiji veći broj pacijenata sa težom kliničkom slikom, SAD ulaze u „novu fazu“ borbe sa virusom