Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

Danas je 29. novembar – Dan republike!

29. novembar ili Dan republike, u narodu poznat kao nacionalni praznik, slavio se nekada u bivšoj Jugoslaviji, kao dan proglašenja FNR Jugoslavije i dan kada je Josip Broz Tito proglašen za maršala.

Dan Republike je obeležavao i godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 29. novembra 1943., kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945.

U Deklaraciji je istaknuto da je FNRJ savezna država ravnopravnih naroda koji su slobodno izrazili svoju volju da ostanu ujedinjeni u Jugoslaviji.

Na današnji dan u Jugoslaviji je ukinuta monarhija i sva prava kralja Petra II Karađorđevića. Ustavotvorna skupština je usvojila deklaraciju o proglašenju republike prema kojoj je Jugoslavija “savezna država republikanskog oblika, zajednica ravnopravnih naroda koji su slobodno izrazili svoju volju da ostanu u Jugoslaviji”.

29. novembar slavljen je gotovo šest decenija kao državni praznik SFRJ, a zvanično je ukinut posle više od deset godina od raspada te zajednice – novembra 2002.

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prethodna vest

Otvorena izložba „Naša istorija, naša sećanja“

Sledeća vest

SPASIMO JOŠ JEDAN MLADI ŽIVOT: HITNO POTREBAN NOVAC ZA KRISTININU TERAPIJU U TURSKOJ