Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

OBELEŽEN DAN ROĐENJA ZORANA RADMILOVIĆA

Na današnji dan pre 88 godina u Zaječaru je rođen Zoran Radmilović. Tim povodom, u čast velikana našeg glumišta, delegacija  Narodnog pozorišta Timočke krajine  „Zoran Radmilović“ položila je cveće na njegov spomenik.

Direktor zaječarskog teatra  Vladimir Đuričić je u izjavi za medije  naglasio da u pozorištu  sa velikom pažnjom i ljubavlju neguju uspomenu na Zorana Radmilovića:

“Ove godine navršava se 75.godina od osnivanja jedinom profesionalnog pozorišta u istočnoj Srbiji i 30 godina Festivala posvećenog Radmiloviću. Tim povodom započeto je više stvari. Film o Zoranu Radmiloviću je skoro gotov i već prekosutra ću prisustvati kontrolnoj projekciji filma u Nišu. Film “Glumčina” zatvoriće filmske susrete u Nišu i biće na našem  festivalu  posvećenom Radmiloviću, a producent filma Oliver Paunović dogovorio je prikazivanje filma  i u Crnoj Gori, Hrvatskoj i drugim evropskim državama. U okviru 30 festivala “Dani Zorana Radmilovića” biće priređen omaž Radmiloviću , ali i Ivanu Bekjarevu, koji je započeo rad na predstavi  o Zoranu, ali je nažalost preminuo.Tim povodom  biće priređeno javno čitanje teksta pomenute predstave. Treća stvar je knjiga o Zoranu Radmiloviću autora Milana Cacija Mihailovića „Uspomenar 4 – ČAROBNJAК RADMILOVIĆ“, koja je već promovisana na prošlogodišnjim Zoranovim danima u Zaječaru, a večeras će povodom rođendana velikog srpskog i jugoslovenskog glumca biti promovisana u “Ateljeu 212” u Beogradu”.

Izdavač  knjige je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, a na večerašnjoj promociji učestvovaće: Tanja Bošković, Anica Dobra, Jelica Sretenović, Vasilija Кokotović, Lana Кaraklajić, Goran Sultanović, Aljoša Vučković, Vladislav Mihailović, Branislav Zeremski, Petar Mihailović i autor. O knjizi će govoriti Milica Кralj.

Zoran Radmilović  je rođen u Zaječaru 11.maja 1933. Završio je zaječarsku gimnaziju i bio je član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1963. godine. Od 1962. do 1968. godine Zoran je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, a 1968. godine je postao stalni član Ateljea 212 i u njemu je nastupao do smrti.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda i glumačkog priznanja „Dobričin prsten“.

Svoju poslednju, 299. predstavu „Radovan III” odigrao je 9. juna 1985. godine uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Preminuo je 21. jula 1985. godine u 53. godini života. Кremiran je, a njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Kada je 1992.godine doneta odluka da se u  Zaječaru organizuje pozorišni festival koji nosi njegovo ime  ispravljena je nepravda prema još jednom Zaječarcu prema kome se njegov grad dugo nije odnosio  kako treba. Ulica u kojoj se nalazi Radmilovićeva rodna kuća dobila je njegovo ime, pozorište takođe,  a pre 13 godina u blizini pozorišta, kod gradske biblioteke, podignut mu je doličan spomenik.

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

7 + 5 =

Prethodna vest

Dnevni horoskop za utorak 11. maj

Sledeća vest

U Srbiji do sada revakcinisano 1.660.000 građana