Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

Udruženje „Duga“ obeležilo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom, udruženje „Duga“ za svoje goste, organizovalo je maskenbal i prigodan program. Obeležavanju je prisustvovao i Boban Stingić, član Privremenog organa opštine Negotin kao i predstavnici javnih ustanova sa kojima ovo udruženje sarađuje.

Foto: negotin.rs

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je generalna skupština Ujedinjenih Nacija donela rezoluciju o obeležavanju dana osoba sa invaliditetom, sa ciljem da se u celom svetu što više svi potrudimo da omogućimo osobama sa invaliditetom i različitim smetnjama u razvoju, prilagodljiviji i lepši život. Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je “Transformacije ka društvu koji je održivo i prilagođeno svima”.

Foto: negotin.rs

Mi se kao udruženje kod nas u Negotinu borimo i trudimo da doprinesemo što većoj inkluziji u svakom aspektu života u gradu, znači ne samo inkluzija u obrazovanju nego i socijalna inkluzija, u okviru zapošljavanja, znači uopšta inkluzija u svakom pogledu životu u našoj zajednici. Po podacima u svetu i oko 15% svetske populacije su osobe sa invaliditetom, nepotpuni podaci koji se odnose na našu zemlju koji otprilike važe i za naš kraj i grad, mada ne postoje valjane i konkretne evidencije do dana današnjeg o osobama sa smetnjama u razvoju, procenjuje se da negde oko 10% osoba, od ukupnog stanovništva Republike Srbije, pa tako i Negotina i okoline su osobe sa smetnjama i invaliditetom. Najveći problem koji se pokazuju u zadnjih par godina i na kome se najviše radi, to je zapošljavanje osoba sa invaliditetom tako da u odnosu na ovaj postotak od 10% negde 0,7 do 1,2% osoba sa invaliditetom je uspelo da nađe neko zaposlenje. Ne radi se samo o zapošljavanju opšte prihvaćenim mi još uvek živimo u sredini gde su osobe sa invaliditetom jako stigmatizovana i stvarno se maksimalno borimo i trudimo da doprinesemo tome da budemo što prihvaćeniji u društvu “ – istakla je Miroslava Zdravković, sekretar udruženja „Duga“.

Foto: negotin.rs

Mališani okupljeni oko udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“, maskirani u kostime koje su sami kreirali, prikazali su svojim dragim gostima iz OŠ“Vera Radosavljević“ iz Negotina i institucija sa kojima sarađuju, program koji su uvežbali na kreativnim radionicama. Udruženje “Duga” ima oko 70 članova, od čega 37 korisnika usluga udruženja, a njih oko 25 aktivno podržavaju rad udruženja i učestvuju u svim aktivnostima. Opština Negotin i ove godine pripremila je poklon pakete slatkiša za korisnike usluga udruženja, koje je uručio Boban Stingić, član Privremenog organa.

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

16 + 4 =

Prethodna vest

Ministar poljoprivrede posetio Negotin

Sledeća vest

Zamena vodovodnih cevi u Boljetinu