Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

Zaječar: Značaj skrininga u prevenciji raka dojke

Prošle godine je u Zaječaru bilo tridesetak novootkrivenih karcinoma dojke. Nijedna od tih žena nije bila na skriningu. Od pet hiljada pozvanih žena, starosti od 50 do 69 godina, na skrining se odazvalo samo 19 odsto, rečeno je na tribini u GU Zaječar, organizovanoj povodom 20.marta – Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke.

tribina6

Grad Zaječar, kao društveno odgovorna lokalna samouprava aktiovno učestvuje u učestvuje u promociji zdravlja, rekla je pozdravljajući učesnike skupa Milena Trajković, članica Gradskog veća.

„Ja vam neću govoriti ni o poraznoj statistici o broju obolelih i umrlih od ove bolesti, ni o načinima kako se bolest otkriva i leči, to ću prepustiti lekarima. Kazaću vam samo da Zaječar ima odlične lekare, ultrazvuk, mamograf. Pregled je brz i bezbolan, dijagnoza pouzdana.Idite na pregled. Ne ostavljajte za neki drugi dan. Borite se za sebe.“

O aktivnostima iz Nacionalnog programa organizovanog skrininga karcinoma dojke, u koji je uključen i Zdravstveni centar Zaječar, govorili su zaječarski lekari: Olgica Stanojlovoć, Stanislav Tadić, Vesna Lalošević, Mikica Marinković i Vera Najdanović.

Ženama poziv na skrining stiže na kućnu adresu, ali i sve one koje žele da obave pregled, a imaju više od 50 godina, mogu to da učine bilo kog dana sa uputom ginekologa.

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

thirteen − four =

Prethodna vest

Prvi kongres Udruženja Kraljevina Srbija i svečana akademija

Sledeća vest

Negotin: Održana promocija knjige "Islednik" Dragana Velikića - FOTO