Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

BLIZU 15 MILIONA DINARA ULAGANjA U KULTURNO NASLEĐE

Muzej Krajine Negotin, institucija kulture koja vredno radi na očuvanju kulturnog nasleđa Negotinske Krajine, ove godine zahvaljujući svojim, projektima svojih saradnika i lokalne samouprave, koje su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo za zaštitu životne sredine realizovaće deset projekata, ukupne vrednosti 14.732.256 dinara, uz učešće ministarstva 11.160.000 i Opštine Negotin 3.572.256 dinara.

Odobreni projekti plod su dugogodišnjeg rada, angažovanja stručnjaka Muzeja i saradnje sa drugim srodnim i nadležnim institucijama, uz veliko razumevanje i podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i našeg osnivača, Opštine Negotin. Najznačajniji projekti vezani su za oblast arheologije i oni imaju međunarodni značaj. Odnose se na lokalitete obuhvaćene Rimskim limesom, kao i na lokalitet Vrelo – Šarkamen. Realizuju se u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Niš, Arheološkim institutom u Beogradu i Balkanološkim institutom SANU. Najveća zasluga za realizaciju ovih projekata pripada arheologu Muzeja Krajine, Gordanu Janjiću i njegovim saradnicima iz navedenih institucija. U oblasti muzejskog nasleđa podržani su projekti: Publikacija Letopis Muzeja Krajine (1934 –1979) – Rukovodilac ovog projekta je muzejski pedagog Sanja Radosavljević, a konsultant je Ivica Trajković, dokumentarista Muzeja Krajine i Memorijalna postavka posvećena prof. dr Momčilu St. Mokranjcu – Rukovodilac ovog projekta je muzejski vodič Vesna Janjić, a saradnici na projektu su Emila Petrović, etnolog Muzeja Krajine i Danijela Đukić-Ćosić, profesorka na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Ministarstvo kulture i informisanja već treću godinu zaredom podržava i projekte Muzeja Krajine u oblasti digitalizacije. Ove godine odobreno nam je 1.000.000,00 dinara za nabavku opreme. Takođe, odobrena su i dva projekta za koje je konkurisala opština Negotin, u okviru kojih ćemo rekonstruisati kotlarnicu i zameniti stolariju u upravnoj zgradi Muzeja Krajine u iznosu od 3.600.000 dinara“ izjavio je Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Odobreni su i projekti Muzeja i njegovih saradnika, u oblasti arheološkog nasleđa: Arheološka iskopavanja lokaliteta Egeta,Zaštitna arheološka iskopavanja Akvesa u Prahovu, o. Negotin, Arheološki institut u Beogradu: Vrelo-Šarkamen, arheološka istraživanja, prezentacija i promocija, Balkanološki institut SANU: Sondažno iskopavanje lokaliteta „Ćetaće“ – Radujevac,opština Negotin, nadomak ušća Timoka u Dunav, u sastavu rimskog Limesa“ a u oblasti nepokretnog nasleđa, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš odobren je Projekat konzervatorsko – restauratorskih radova na arhitektonskim strukturama kasnoantičkog utvrđenja na arheološkom lokalitetu Mora Vagei u Mihajlovcu.
Ova institucija konkurisala je i kod Nacionalne službe za zapošljavanje za realizaciju javnih radova.

preuzeto negotin.rs

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

fourteen + 19 =

Prethodna vest

Dnevni horoskop za petak 30. april

Sledeća vest

HRISTOS VASKRSE