Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

Dušici Živković, muzejskoj savetnici etnološkinji dodeljena nagrada Etnografskog muzeja u Beogradu “Borivoje Drobnjaković” za životno delo

Zavičajni muzej Knjaževac sa velikim zadovoljstvom objavljuje vest da je naša uvažena, draga koleginica i prijatelj Dušica Živković, muzejski savetnik etnolog, dugogodišnji kustos i direktor Zavičajnog muzeja Knjaževac, nekadašnji vršilac dužnosti direktora Etnografskog muzeja u Beogradu i nekadašnja Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe, dobitnica nagrade “Borivoje Drobnjaković” koju Etnografski muzej u Beogradu dodeljuje za životno delo za ukupni izuzetni naučni doprinos pojedinaca iz oblasti etnologije, antropologije, a posebno za izuzetni doprinos u etnološkoj muzeologiji.

Karijeru u oblasti zaštite kulturnog nasleđa započela je kao prvi kustos i etnolog Zavičajnog muzeja Knjaževac 1979. godine. Svojim radom doprinela je proučavanju i očuvanju kulturnog nasleđa knjaževečkog kraja ali i valorizaciji i prezentaciji materijalne i nematerijalne kulture Istočne Srbije. Inicirala je i učestvovala u osnivanju Zavičajnog muzeja Knjaževac,Muzeja grada u kući Ace Stanojevića i Arheo-etno parka u Ravni.

U saradnji sa lokalnom zajednicom i stručnim timom muzeja pokrenula je brojne kulturne programe i manifestacije koje su pored očuvanja i prezentacije bogatog kulturnog nasleđa imale za cilj i podizanje svesti lokalne zajednice o značaju očuvanja kulturne baštine.

U toku duge i plodne karijere Dušica Živković, muzejska savetnica etnolog je svojim vizionarskim, multidisciplinarnim pristupom unapredila oblast zaštite kulturnog nasleđa, inspirisala je i uticala na formiranje generacija mladih muzealaca i profesionalaca.

I kako u obrazloženju za dodelu nagrade stoji : “Sveukupno sagledano, koleginicu Dušicu Živković možemo s punim pravom da nazovemo “kompletnim profesionalcem”. Nagrada “Borivoje Drobnjaković”za životno delo više je nego zaslužena!”

Total
4
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

fourteen + 15 =

Prethodna vest

Za program "Moja prva plata" prijavilo se 5.636 poslodavaca

Sledeća vest

Korona virus: Preminula još jedna osoba u Srbiji, u Izraelu se pogoršava situacija uprkos oštrim merama