Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

Kladovo: Dokumentarna izložba „Vukova putovanja“

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, Muzej jezika i pisma u Tršiću i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, priređuju svečano otvaranje izložbe „Vukova putovanja“ posvećena srpskom prosvetitelju i reformatoru jezika i pravopisa Vuku Stefanoviću Karadžiću.

vuk karadzic

Ponedeljak, 7. decembar 2015. godine u 12,30 galerija Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Reč na otvaranju:

MA Miroslav Terzić, autor izložbe, istoričar Muzeja jezika i pisma u Tršiću
Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo

Izložba “Vukova putovanja”, govori o putovanjima Vuka Karadžića, od njegovog rodnog Tršića, Loznice,Tronoše preko Karlovaca, Beograda, Kladova,pa do najznačajnijih evropskih мetropola Beča, SanktPetersburga, Budimpešte, Varšave i drugih zemalja i gradova. Izložba autora Miroslava Terzića, istoričara, bavi se najznačajnijim događajima u njegovom životu, sa posebnim osvrtom na njegov reformatorski i sakupljački rad. Istovremeno, izložba govori o različitim i uzajamnim kulturološkim uticajima, uticajima prosvećene evropske sredine na Vuka ali i tragu koji je Vuk svojim radom ostavio na evropskoj kulturnoj i naučnoj sceni. Izložbom je delimično obuhvaćen i Vukov privatni život, ali i njegovi najveći uspesi na profesionalnom planu, poznanstva sa ljudima koji su pripadali samom vrhu evropske intelektualne elite, kao i mnogobrojna priznanja koja je tokom svog života dobijao od različitih vladara i institucija. Izložba još jednom ističe važnost kretanja, putovanja, kulturoloških povezivanja i stavlja u prvi plan duh modernosti koji je Vuk Stefanović Karadžić uneo u srpsku kulturu još u 19. veku.

Izložba „Vukova putovanja“ je otvorena do 10. januara 2016. godine i dostupna za razgledanje svakog radnog dana od 07h do 20h.

Ovo je drugi program u razmeni saradnje kulturnih poslenika iz Tršića i Kladova. Prvi program je bila izložba koja je realizovana (11. marta 2014.) povodom 200 godina od štampanja Vukovih dela „Pismenice serbskog jezika i Male prostonarodne slavenoserbske pjesnarice i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića, pa je tim povodom priređna izložba „Srpsko pismo i jezik kroz istoriju“:

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prethodna vest

Zaječar: Zaječarci ostvarili prvu pobedu!

Sledeća vest

Zaječar: Pobeda Timoka u Prokuplju