Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

KLADOVO: Izložba Austrijskog kulturnog foruma “Kaliope Austrije – žene u društvu, kulturi i nauci”

Dugogodišnja saradnja Austrijskog kulturnog foruma Ambasade Austrije u Srbiji i Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo nastavlja se ovih dana organizacijom dokumentarne izložbe „Kaliope Austrija – žene u društvu kulturi i nauci” koja se bavi značajnim Austrijankama u proteklih 200 godina.

Formirajući hronološki luk od 19. do 21. veka, postavka se bavi životnim pričama aristokratkinja, umetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarkama, glumicama, muzičkim umetnicama i rediteljkama, ukazujući na univerzalnu temu borbe za emancipaciju, sa svim pobedama i porazima koji su uz nju išli. Od čežnje za slobodom u vremenu bidermajera do našeg 21. veka mnogo toga je postignuto. Ali se, takođe, jasno vidi da istinska jednakost tek treba da se postigne i da zaista mnogo toga tek treba da bude urađeno na tom polju.

Na 11 panela prikazane su fotografije  i tekstovi  na srpskom jeziku.

Autor teksta i istraživanja je istoričar umetnosti Stefan Kucenberger, a dizajn i produkciju je radio Martin Tumberger. Izložbu čine 11 panela sa fotografijama i tekstovima na srpskom jeziku.

Zbog poštovanja preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 nije organizovano svečano otvaranje izložbe već samo dostupnost zainteresovanoj publici.

Izložba će moći da se razgleda do kraja jula 2020. godine, svakog radnog dana od 7 do 20 časova.

Total
3
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prethodna vest

Postavljena digitalna platforma nematerijalnog kulturnog nasleđa Zaječarskog i Vidinskog okruga

Sledeća vest

OD SUTRA NOVE MERE: Bor i dalje stabilan