Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

KNJAŽEVAC: Promocija monografije i otvaranje izložbe dela Dragoslava Živkovića

U Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac, u petak 14. maja u 13 časova biće promovisana monografija i otvorena izložba dela mr Dragoslava Živković, akademskog slikara poreklom iz Knjaževca, povodom pedeset godina njegovog stvaralaštva.

Tom prilikom biće predstavljena virtuelna galerija dela ovog značajnog savremenog umetnika i premijerno prikazan dokumentarni film o njemu. O monografiji će govoriti Dragan Jovanović Danilov, Stojan Bogdanović i Miroslav Todorović, dok će o filmu govoriti Milan Peca Nikolić. Publici će se obratiti i direktor Zavičajnog muzeja Knjaževac Milan Živković i autorka projekta Milena Milošević Micić. Izložbu će svečano otvoriti predsednik opštine mr Milan Đokić.

Izuzetno grafički rešena, bogato opremljena i ilustrovana monografija na dve stotine šezdeset strana prikazuje značajan deo likovnog opusa Dragoslava Živkovića, umetnika koji se prema rečima brojnih likovnih kritičara može svrstati u najznačajnije savremene srpske slikare. Srž monografije čini veliki broj po prvi put prikazanih dela, sistematizovanih po tehnikama, prikazanih na tablama u boji, kao i katalog dela sa pratećim bio/bibliografijom. Reč je o 594 dela, kataloški i bibliografski obrađenih crteža sepijom ili sanginom na papiru, ugljenom na platnu, grafika, pastela, akvarela, ulja na platnu nastalih u periodu od pedeset godina, odnosno od 1970. do 2020. godine. Zastupljena dela nalaze se u uglavnom u privatnim kolekcijama. Ona su porodično blago ili vlasništvo pojedinaca u zemlji i inostranstvu, ali se nalaze i u zbirkama muzeja i galerija širom Srbije. Najveći broj dela za potrebe monografije snimio je knjaževački fotograf Saša Milutinović Leteći, ali i Dušan Jovanović, Raša Milojević i drugi.

Izdavač ovog kapitalnog dela je Zavičajni muzej Knjaževac. Autor projekta je Milena Milošević Micić, muzejska savetnica istoričarka umetnosti Zavičajnog muzeja Knjaževac, ujedno i autorka koncepta monografije, kataloga dela i prateće bio/bibliografije, kao i virtuelne galerije Dragoslava Živkovića. Urednice monografije su Dušica Živković i Milena Milošević Micić, autorke uvodnog teksta, dok je autorski tekst o slikarstvu Dragoslava Živkovića napisao Dragan Jovanović Danilov. Recenzenti monografije su Leposava Milovanović, Dejan Milutinović, Boban Đorđević i Nebojša Bradić čiji su tekstovi takođe zastupljeni u monografiji.

U knjizi se nalaze i odabrani tekstovi, pesme likovnih kritičara, književnika, pesnika Miodraga Pavlovića, Stojana Bogdanovića, Miroslava Todorovića i Tome Mijovića, izuzetnih poznavalaca umetnosti Dragoslava Živkovića. Poseban deo čine izvodi iz tekstova i odabrani citati brojnih autora i likovnih kritičara, kao i tekstovi Milene Milošević Micić, koji donose biografske podatke o u umetniku i pojašnjavaju katalogizaciju Živkovićevog umetničkog opusa.

Po svemu izuzetan grafički dizajn monografije potpisuje Slaviša Savić, beogradski umetnik, grafičar i dizajner. Virtuelnu galeriju dela dizajnirao je GetToNet. Autor dokumentarnog filma je Miloš Jeremić ispred produkcijske kuće MediaLinkNew.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Knjaževac i uz podršku poštovalaca dela Dragoslava Živkovića i društveno odgovornih kompanija: Informatika, Beograd, SCS plus i Desing iz Knjaževca.

Total
4
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

five × 2 =

Prethodna vest

NEGOTIN: U PROTEKLA TRI DANA REGISTROVANA 23 NOVA SLUČAJA OBOLEVANjA

Sledeća vest

Dnevni horoskop za utorak 11. maj