Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

Vokalni etno-festival mladih VEF 2020

Vokalni etno-festival mladih VEF jedinstven je u Srbiji i regionu. Do sada je na festivalu učestvovalo više od 800 mladih izvođača iz zemlje i inostranstva.

Prvi put je realizovan maja 2014. godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Negotin.

Namenjen deci i omladini, objedinjuje takmičenje, koncert prošlogodišnjih pobednika festivala VEF, stručne muzičke radionice i obilazak kulturno istorijskih spomenika Negotina i Krajine. Učesnici izvode izvorne pesme vokalno, a kapela ili uz instrumentalnu pratnju, takmičeći se u 2 kategorije,tradicionalno ili u obradi. Mladima se time omogućava očuvanje naše vokalne tradicije i njeno dalje negovanje i upoznavanje sa mogućnostima kvalitetne obrade izvornog muzičkog materijala.

Festival ima obrazovno-vaspitni karakter, pruža mladima mogućnost razmene muzičkih iskustava i sticanja novih poznanstava među vršnjacima iz raznih krajeva naše zemlje, regiona i inostranstva.

Cilj projekta je negovanje izvornog vokalnog etno stvaralaštva mladih, putem takmičenja i koncerta pobednika, kojim se ostvaruje unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dece i omladine.

Učesnicima se omogućuje očuvanje naše vokalne tradicije i njeno dalje negovanje i upoznavanje sa kvalitetnom obradom izvornog muzičkog materjala.

Stručne muzičke radionice omogućiće učesnicima festivala i svima zainteresovanima stručno vođstvo kroz različite muzičke tradicije.

Zbog epidemiološke situacije, ovogodišnji sedmi po redu festival VEF 2020. održava se onlajn, kao i stručne muzičke radionice. Svi snimci su dostupni na jutjub kanalu Kreativnog udruženja Nego i Vokalnog etno-festivala mladih VEF.

https://www.facebook.com/kreativno.udruzenje.nego
https://www.facebook.com/festivalVEF

https://www.youtube.com/channel/UCeGjc8oXoodABtFmQnqSPUQ

Muzičke radionice su održali prof. Dimitrije Golemović, Marija Vitas i Zoran Bogdanović, poznati i priznati etnomuzikolozi i stručnjaci iz ove muzičke oblasti, na temu tradicionalnog pevanja i sviranja, kao i obrade muzičke tradicije. Oni su takođe i članovi žirija koji je preslušao takmičarske kompozicije i odlučio ko je među njima najbolji u oblasti obrade i u oblasti tradicije.Ove godine u kategoriji obrade prvo mesto dodeljeno je
Ženskoj pevačkoj grupi KUD-a «Batajnica», a u kategoriji tradicije prvo mesto dodeljeno je Etno-grupi „Simonida“ Nevesinje.

Ovogodišnji takmičari VEF-a 2020. bili su:

Ženska pevačka grupa ADZNM „Gusle“ Kikinda
Ženska grupa KUD-a Dr M. Stojanović Prijedor
Etno-grupa „Simonida“ Nevesinje
Ženska etno-grupa ,,Đurđevak’’ Bor
Ženska pevačka grupa KUD-a «Batajnica»
Muška pevačka grupa KUD-a «Batajnica»
Ženska pevačka grupa „Vreteno“ Banatsko Karađorđevo

24.10.od 17 sati održaće se VEČE POBEDNIKA u negotinskom gradskom parku gde će biti uručene plakete i diplome pobednicima festivala.
Negujući tradiciju i idući tragom čuvenog Mokranjca, nadamo se da će i ovogodišnji VEF 2020. ostvariti ciljeve i ostaviti širokoj publici da uživa u muzici otrgnutoj od zaborava i sačuvanoj i za buduće naraštaje.
Zahvaljujemo se na podršci Ministarstvu kulture RS, Ministrstvu prosvete i opštini Negotin, kao i prijateljima festivala : Muzeju Krajine, Domu kulture “Stevan Mokranjac”,Elixir Prahovo, DOO “Tekijanka”,NG Portalu,TVTransu,TV Istoku, Narodnim novinama “Zavičaj”.

Kreativno udruženje NEGO
Danijela Marković, predsednik festivala
kontakt: 063 800 63 95

Total
1
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

five − three =

Prethodna vest
covidtest

Rekordan broj novozaraženih koronavirusom

Sledeća vest

Korona virus: Rekordan broj zaraženih u Srbiji, preminuo dobrovoljac u testiranju oksfordske vakcine