Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

Skupština grada: Za mere podsticaja poljoprivrede 20% više sredstava u odnosu na prošlu godinu

Na današnjoj sednici odbornici su jednoglasno usvojili Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Zaječar.

Ove godine sredstva opredeljena za  poljoprivredu su 18 750 000 dinara što je   za 20 % viša nego za prošlu godinu dok je ta suma za čak 50 % veća u odnosu na 2017 godinu istakla je Vesna Stanković, član gradskog veća zadužena za poljoprivredu i dodala:

Veoma bitna razlika u odnosu na prošlu godinu je ta da smo ustanovili, na osnovu pređašnjih iskustava da je najbolje razvijati poljoprivredu po sektorima. To praktično znači da u sektoru voćarstva mogu da kupe sadnice, a ukoliko taj iznos bude bio manji od 140.000 dinara, moći će da konkurišu do tog iznosa i za nešto od mehanizacije ili ogradu za voćnjake. Ovo  jedna nova mera. ograda za voćnjake, u odnosu na prošlu godinu jer se veliki broj voćara žalilo na gubitke na voćnjacima od strane divljih životinja.

Značajna razlika u odnosu na prošlu godinu je u sektoru pčelarstva gde je maksimalnih iznos po registrovanom pčelarskm gazdinstvu bio 30 hiljada dinara a ove godine je to 80 000 dinara za nabavku pčelinjih društava i nabavku opreme.”

Prioritete pri dobijanju sredstava i ove godine imaće oni koji do sada nisu koristili dosadašnje mere, kao i proizvođači sa prebivalištem na selu sa teritorije grada Zaječara. Još jedna od novina je i ta da  nosioci gazdinstva koji su mlađi od 40 godina dobijaju veći broj bodova prilikom ocenjivanja. Konkursi će biti objavljeni krajem marta početkom aprila u sektorima, voća, sektoru mleka i sektoru pčelarstva. 

Odbornici su usvojili i Plan detaljne regulacije postrojenja za preradu otpadnih voda iz proizvodnog pogona pivare “HAINEKEN SRBIJA” u Zaječaru.

Total
0
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prethodna vest

Pojedine ulice u gradu bez vode do 15 časova

Sledeća vest

Obiđite ceo svet skoro džabe: Avio karte NIKADA nisu bile pristupačnije!!!