Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

ZAokret: „Moramo da rešimo probleme u zaječarskim selima”

Kandidatkinje za odbornice sa liste „ZAokret – Dosta je bilo! Hrabri ljudi!”, Sabrina Martić i Jelena Ilić, danas su održale još jednu pres konferenciju, na kojoj je bilo reči o poljoprivredi i stanju u zaječarskim selima.

foto temporadio.rs

Govorimo o tome jer i same živimo na selu, bavimo se nekom poljoprivrednom proizvodnom i svakog dana se susrećemo sa mnogobrojnim problemima. Uzmite bilo koje selo u Timočkoj krajini i pogledajte koliko mladih je ostalo u njima. Svaki seljak koji se bavi nekim vidom poljoprivredne proizvodnje, prvo mora da uloži svoj novac, svoj kapital da bi napravio neki obrt i stigao do neke dobiti. Kada je seljak uložio početni kapital, bilo da je za kupovinu semena, đubriva, podizanje plastenika, kupovinu stoke, napravio je taj neki obrt i trebalo bi da dođe do dobiti, e tu nastaje problem. Seljak nema sigurnu cenu svojih proizvoda. Obećane cene za poljoprovredne sirovine su u proleće veće, dok, kada dođe vreme za plasiranje istih, one padaju. Drugi problem je što seljak nema siguran otkup svojih proizvoda. Kada uspe da pronađe kupca za svoje proizvode, jave se novi problemi, a to je infrastruktura sela. Putevi u našim selima su u katastrofalnom stanju. Selo ne čini jedna glavna asfaltirana ulica. Imamo mi velika domaćinstva koja se bave ozbiljnom proizvodnjom, a žive na kilometar, dva ili pet od samog centra sela. Infrastruktura jednog sela je jako bitna za razvoj i opstanak. Kada ujedinimo sve naše probleme dolazimo do toga da je jedini spas da osnujemo zadruge. Zadruge su jako bitne za razvoj i ostanak jednog sela, jer kada imamo zadrugu onda funkcionišemo kao jedna celina, a ne kao pojedinac. Jedan proizvod puta mnogo znači siguran dobit. A to je dobit za jednog poljoprivrednika, za njegov trud i rad koji ne traje 3 meseca, već 365 dana u godini bez benificiranog radnog staža, bez zdravstvenog osiguranja. Njegov rad se isplaćuje kroz poljoprivredne penzije koje su samo 12.000 mesečno. Pokušaćemo da podstaknemo mlade na selu, na kome poseduju imanja, da se kroz proširenje kapaciteta i početnih investicija, što više uključe u te programe koje nudi ta ista zadruga. ZAokret je sve ove probleme jednog seljaka prepoznao i zalaže se za upravo ovo o čemu smo govorili. Ulaganje u sela, infrastrukturu i zadruge.” – kazala je Sabrina Martić, kandidatkinja za odbornicu ZAokreta.

Jelena Ilić, takođe jedna od kandidatkinja za odbornike na listi ZAokreta, kaže da je jedan od većih problema imaju sela Mali Izvor, Selačka i Vrbica. „Mi imamo velikih problema sa vodosnabdevanjem u letnjem periodu. U toku letnjeg perioda vodu imamo samo ujutru i uveče po 2 sata dnevno. Taj problem je veliki i to mora da se reši jer su seoski vodovodi toliko zapušteni da će uskoro biti neupotrebljivi. Takođe veliki problem u zaječarskim selima je zdravstvena zaštita stanovništva. Više se u selima ne sprovode preventivni pregledi, što je bila praksa čak i 90ih godina. Više nemamo sistematske preglede i više nemamo edukativna predavanja o hroničnim bolestima. Imamo seoske ambulante koje su otvorene jednom nedeljno, što svakako nije dovoljno. Taj problem moramo da rešimo i takvu politiku prema selima moramo da menjamo.

preuzeto temporadio.rs

Total
13
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

four × four =

Prethodna vest

Zdrava Srbija Zaječar- sa press konferencije

Sledeća vest

Plansko isključenje struje za sutra