Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

POTPISANI UGOVORI: Sredstva za 22 stočara – Sve više mladih ljudi zainteresovano za ulaganja u poljoprivredu

Grad Zaječar već nekoliko godina dodeljuje podsticajna sredstva poljoprivrednim proizvođačima, a juče su u Gradskoj upravi potpisani ugovori sa zaječarskim stočarima u okviru prvog od četiri konkursa iz programa mera razvoja poljoprivrede grada Zaječara za 2020 godinu.

22 stočara iz zaječarskih sela potpisala su juče ugovore sa lokalnom samoupravom o subvenciji sredstava za nabavku umatičenih grla junica, za nabavku ovaca, odnosno jagnjadi poznatog porekla i sistema za mužu.

To je prvi ciklus gde smo se fokusirali pre svega na povećanje kapaciteta pojedinačnih gazdinstava, a planiramo da se u narednom ciklusu, u naredne četiri godine, bavimo i infrastrukturnim ulaganjima da bismo nekako motivisali mlade ljude da ostanu na selu. To se ne može uraditi samo povećanjem kapaciteta gazdinstva, već je neophodno i poboljšanje uslova za život na selu” rekla je Vesna Stanković, članica Gradskog veća zadužene za poljoprivredu.

Pre potpisivanja ugovora poljoprivrednike je pozdravila Marina Miić, zamenica gradonačelnika.

Ovo je prvi od četiri konkursa koji su raspisani ove godine od strane Grada Zaječara iz Programa za razvoj pojoprivrede. Odobrene su 22 prijave, od kojih 12 stočara prvi put koristi sredstva grada, rekla je Milić.

U narednom periodu predstoji potpisivanje ugovora u okviru konkursa za nabavku mehanizacije i konkursa za unapređenje pčelarstva.

Inače, specifična situacija izazvana epidemijom virusa covid 19 i neizvesnost tokom proleća uticala je i na manju zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za investiranje u poljoprivredu i na smanjenje prijava za subvencije ove godine.

preuzeto radiomagnum.rs

 

Total
2
Shares
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

one × 2 =

Prethodna vest
hronika-istocne_vesti

Saobraćajna nezgoda u Zaječaru: Taksi vozilo i motocikl

Sledeća vest

Korona virus: Srbija nabavila lek remdesivir, u zemljama bivše Jugoslavije najgore brojke od početka pandemije