Informativni portal Timočke krajine (Zaječar, Knjaževac, Bor, Kladovo, Negotin, Boljevac, Majdanpek)

Kako provesti vikend na Rtnju?

Jovan Cvijić, jedno od najvećih imena naše nauke, govorio je da nijedna planina ne ostavlja na posmatrača tako dubok utisak kao što je to slučaj sa Rtnjem, jer su u njemu ‘’združeni mirnoća, veličina i simetrija’’.

foto pixabay.com

S obzirom na to da privlači sve veći broj posetilaca, nema sumnje da navedene reči nisu samo Cvijićevo mišljenje. Ukoliko se odlučite da vaše sledeće turističko odredište bude planina Rtanj privatni smeštaj koji odaberete omogućiće vam da imate udoban boravak u okruženju koje mnoge turiste ostavlja bez teksta.

#1 Obilazak započeti najvećom turističkom atrakcijom – posetom vrhu Šiljak

Ako ste se zaputili na Rtanj, velika je verovatnoća da je upravo njegov najviši deo ono što vas najviše intrigira i što želite prvo da posetite. To i ne čudi s obzirom na činjenicu da je sam oblik planine nešto što izaziva najveće interesovanje turista, a sve legende koje se pletu oko postanka Rtnja takođe dodatno produbljuju interesovanje posetilaca.

Naime, Rtanj je jedina prirodna piramida na ovim prostorima. Kada se posmatra iz određenog ugla, on zgleda kao dugački greben u vidu trapeza, čiji je najviši vrh, Šiljak, visok čak 1565 m i ima izgled ivičastog zida.

Pored toga što pažnju privlači svojim neobičnim izgledom, Rtanj je stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, među kojima ima i nekoliko reliktnih. U obilasku ovog reljefa, koji je po mnogo čemu čudo prirode, moćete naići na jorgovan, crni jasen i ruj, čiji je opstanak već neko vreme ugrožen, što je slučaj i sa nekoliko primeraka životinjskih vrsta, u koje spadaju planinski mrmoljak i kratkonogi gušter.

Kako se možete popeti na vrh Rtnja?

Najčešći način za dolazak na vrh planine je južna staza, čija je dužina oko 15 km, a stepen njene zahtevnosti je na srednjem nivou. Za uspon planirajte između 3h i 4h, a za povratak oko 3h vremena.

Treba da znate da nema previše zahtevnih delova staze, ali da vremenski uslovi mogu uspon činiti veoma izazovnim. Ukoliko budete imali sreće, pa pogled sa vrha ne bude maglovit, već jasan, imate priliku da vidite ušće Save u Dunav, što će vaš utisak činiti još jačim.

#2 Ne propustite da posetite važne istorijske i kulturne spomenike planine Rtanj

Na Rtnju možete videti ostatke pravoslavne kapele posvećene Svetom Đorđu, koju je Greta Minh, žena bogatog jevrejskog veleposednika Minha, sagradila u znak sećanja na preminulog muža. Takođe, i danas se može posetiti ružičnjak koji je ova porodica zasadila u vreme boravka na Rtnju.

Pruža vam se prilika da obiđete i manastire – Lapušnju, Krepičevac i Lozicu, tri od nekadašnjih devet, koje je po legendi sagradio jedan hajduk u cilju iskupljenja jer je ubio tamošnjeg vladiku.

#3 Svetilište Vrelo – energetski kovitlac koji morate doživeti!

Ovo mesto još je jedna u nizu turističkih atrakcija Rtnja koja ga čini jedinstvenim mestom na svetu, stoga je poseta njemu obavezna. Zbog jakog delovanja triju energija koje se na ovom mestu mešaju može se dogoditi da vam se fotoaparat isključi, da nemate domet na telefonu i slično, ali takođe možete iskusiti i terapeutske benefite ovog mesta ukoliko se zadržite dva dana po 20 minuta.

#4 Bogovinska pećina – idealno mesto za sve ljubitelje pećinskog nakita

Ukoliko putujete u sopstvenoj režiji, možete sesti u auto i zaputiti se u selo Bogovine, koje se nalazi na samo nekoliko kilometara od Rtnja. U njemu se nalazi pećina koja je jedna od najdužih u istočnom delu Srbije, a dužine je čak 5 km.

Staza kroz pećinu ima 1000 m, dvosmerna je i prati Glavni kanal, a ima i tri terasna proširenja Rudarska dvorana, Dvorana divova i Hajdučka dvorana, idealna za bezbedno posmatranje pećinskog nakita.

#5 Sokobanja – uverite se zašto su je voleli Andrić, Nušić, Sremac i druge znamenite ličnosti

foto pixabay.com

Nedaleko od Rtnja nalazi se jedna od najpoznatijih banja u Srbiji, a banjski turizam u njoj počeo je još pre dva veka, u vreme vladavine Kneza Miloša, kada je i zvanično izdat prvi turistički vaučer.

U Sokobanji postoji šest izvora termomineralne vode , koji su i te kako korisni i za dušu i za telo, a njihovo dejstvo ostvaruje se i kupanjem, pijenjem vode, privijanjem obloga i inhalacijom, te i sami možete isprobati efekte ove vode.

Takođe, možete obići i Soko Grad, srednjovekovnu građevinu od koje je sačuvana prva, ulazna kula, a koja je, prema istraživanjima, bila veoma razuđena i velikih razmera. Imate priliku da upoznate grad koji je nastao još u vreme vizantijskog cara Justinijana, iako narod nije propustio priliku da isplete legendu i oko njega, na temelju moći koje ima sokobanjska voda.

U blizini je i vodopad Ripaljka, koji se nalazi na reci Gradašnici, periodičan je i visok oko 20 m. Tokom leta ga verovatno nećete videti jer presuši, a tokom proleća je najlepši i u to vreme možete svedočiti impozantnim prizorima na ovom mestu!

S obzirom na sve navedene predloge, jasno je da bi vikend na Rtnju mogao biti jedna nezaboravna avantura u vašem turističkom iskustvu, stoga ne oklevajte da je što pre proživite!

Total
1
Shares
1 komentar
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

five × five =

Prethodna vest
hronika-istocne_vesti

Uhapšen zbog droge

Sledeća vest

U poslednja 24 časa potvrđeno 3.257 slučajeva zaraze koronavirusom